Átadták a kerékpárutat Balástyán

Április 17-én adták át Balástyán a második kerékpárutat, amely az Új Széchenyi Terv Dél-Alföldi Regionális Operatív Program pályázatán elnyert, 100 százalékos vissza nem térítendő támogatással épült.

A vasúti átjárónál tartott ünnepen részt vett Kakas Béla, a Csongrád megyei közgyűlés elnöke, Farkas Zoltán, a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési ügynökség ügyvezetője, Veszeli Tamás, a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési ügynökség ügyvezető-helyettese, Erdősi Mária projekt menedzser, Vaits Zoltán, a Vakondok ’97 Tervező Iroda Kft. ügyvezetője, műszaki ellenőr, dr. Géczi József, aki a projekt közbeszerzéssel járó adminisztratív feladatait végezte, a kivitelező, a Háromhalom Kft. ügyvezetője, Szatmári Krisztián, továbbá Juhász Jenő, Balástya alpolgármestere, valamint a környező települések vezetői közül Gajdosné Pataki Zsuzsanna, Sándorfalva polgármestere, Barna Károly, Szatymaz polgármestere, Kormányos Sándor, Csengele polgármestere, Máté Gábor, Pusztaszer polgármestere, illetve Szitár Ferenc alezredes, a Kisteleki Rendőrkapitányság vezetője.

Ujvári László, Balástya polgármestere beszédében kiemelte, hogy a Kerékpáros turizmusfejlesztés a dél-alföldi régióban: kerékpáros turisztikai integráció a Balástya-Ópusztaszer kerékpárútvonalon” projekt keretében a Kistelek-Balástya kerékpárút folytatásában az M5-ös autópálya lehajtójáig készült 4,2 kilométeres új bicikli utat valamennyi közlekedési szempontból előírt és jelentős forgalomtechnikai és információs táblával és jelöléssel ellátták, ami elsősorban a község lakosságának biztonságos közlekedését szolgálja.
„A kerékpárút és a kiegészítő létesítményei, mint a kilátó és a pihenőhely, az Őszeszéki-tó – a Balástya-Kistelek-Ópusztaszer egybefüggő kerékpárútvonal turisztikai kapacitását fogja kihasználni, mivel a térség nagyon jó adottságaival, számos kulturális és természeti attrakciójával igen vonzó lehetőséget kínál a kerékpáros turisták számára is.”
A polgármester emlékeztetett a kezdetekre: „a támogatási szerződést 2013. június 10-én írtuk alá, azonban a tényleges kezdési időpont 2013. szeptember 16-a lett, a telekvásárlással járó elhúzódó adminisztrációs feladatok miatt. Ugyanis több mint 50, kisebb nagyobb telek érintett a kerékpárút nyomvonalának a kialakítása során, majd 2013. novemberében tisztázódott a végleges útvonal. A projekt költségvetése 254.000.000 forint, melynek finanszírozása 100 százalékban az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból, vissza nem térítendő támogatás formájában történt. 2014 elején kezdődött közbeszerzési eljárással a kivitelező kiválasztása és a kivitelezési munkák 2014. májusában indultak. A műszaki átadás-átvétel 2015. februárban és márciusban zajlott le.”
Ujvári László ezután megköszönte a projekt lebonyolításában résztvevők munkáját. Kakas Béla, a Csongrád megyei közgyűlés elnöke példaértékűnek nevezte Balástya fejlődését, és a következő pályázati időszakra vonatkozó terveket.
Farkas Zoltán, a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési ügynökség ügyvezetője összefoglalta a régió pályázati eredményeit, és elmondta, hogy ebben a pályázati kiírásban a 120 pályázatból 20-at támogattak, amelyben a legnagyobb beruházásként, legtöbb pályázati támogatással megvalósuló projekt volt a balástyai. A tájegységeket, országrészeket összekapcsoló kerékpárutak építésével kapcsolatban megjegyezte, hogy ugyan nevezhetjük turisztikai célúnak, de ezekkel az utakkal a kerékpárosoknak a közlekedésben csökkent a veszélyeztetettsége, és nemcsak a kerékpárutak fejlesztése, de a kerékpározás is nagy teret hódít napjainkban. Az ünnepség után kerékpártúrára indult az általános iskolások és a lakosság egy csoportja.

Az eseményről képek a GALÉRIA/FOTÓK menüben láthatóak.

Vélemény, hozzászólás?