Vízilógyűjtemény

Kiss István Ifjúsági Díjas, Kiváló Népművelő 1939. április 2-án született Makón, és a balástyai művelődési ház vezetője volt 1961-től 1990-ig. Vízilógyűjteménye a baráti kapcsolatai ?látható? kifejezése.

Kiss Pista az ifjúsági klubos fiatalokkal nyaralt a Balatonon, amikor az egyik lány mondott egy faviccet:
– Cupp, cupp nyiha-ha. Mi az? ? kérdezte. Mivel senki sem tudta, a választ is mondta: Hát, víziló tornacipőben!
Azután mindent „vízilómértékkel” kezdtek mérni. Még ott eldöntötték Torontáli Renátával, az akkor orvostanhallgató, ma csengelei doktornővel, hogy versenyben gyűjtenek vízilovat.       A nyertes az lesz, aki többet gyűjt nyugdíjig.

Pista következő külföldi útjáról, 1975-ben Lengyelországból hozott egy vízilovat Renátának, majd egy Jugoszláviában rendezett amatőr film fesztiválról tért haza azokkal a figurákkal, amelyek gyűjteménye első darabjai voltak. A vízilovak gyűltek, és így idővel a baráti kapcsolatok és a szeretet kifejező eszközévé váltak. A művelődési házban levő irodájában a bejárattal szemben, a színpadra vezető ajtóra angolul ki volt írva: ?A vízilovak igazi hazája Balástya.?

Kiss Pista 1990-ben lett nyugdíjas, és 1993. március 4-én halt meg. A gyűjtemény akkor mintegy 450 darab volt, ma pedig meghaladja az 1500-at. Mindezt százötvennél több barát, és a család az ország különböző pontjairól hozta és hozza, szinte megszállottan keresve egy-egy út során a vízilófigurákat. A saját és családi vásárláson kívül a legtöbb vízilovat dr. Buglya Sándor filmrendező barátjától kapta.

A gyűjtemény darabjai Magyarországon kívül a többi között az Amerikai Egyesült Államokból, Angliából, Franciaországból, Németországból, Tanzániából, Új-Zélandról, Olaszországból, Finnországból, a volt Szovjetunióból, Csehszlovákiából és Jugoszláviából származnak. Anyagaik is különbözőek, például: ébenfa, üveg, porcelán, cserép, gumi, plüss, zsírkő, műanyag, fém, fa, gyertya, szappan, tészta, marcipán, vessző és csuhéj.
Az egyforma figurák más-más személytől valók. Ez a különleges gyűjtemény 2015-ben 40 éves.

« A 99 »

Megjegyzés hozzáfűzése

Megszakítás