Agávé virágzik Balástyán

Virágzik az agávé Klucsó Jánosék kertjében, az E5-ös főút mellett, Szeged felöl, a Balástya jelzőtábla közelében. A halványsárga virágok legalább öt méteres száron, több ágon nyílnak. A növényt 40 évvel ezelőtt ültették, és azóta minden évben télre fagymentes helyre teszik. Az utóbbi időben már traktorral lehetett mozgatni az óriásra nőtt agávét, amely életében egyszer virágzik, majd elpusztul. Közben nagyon sok kis hajtást hoz, és így szaporítható.

További képek a GALÉRIA/FOTÓK menüben láthatóak.

 

Az agávé

Több száz faj tartozik az Agávé nemzetségbe. Elterjedési területük az USA déli része, Mexikó, Közép-Amerika és az Antillák szigetvilága. A 17. századtól portugál és spanyol hajósok közvetítésével a mediterrán éghajlatú európai országokban is megjelentek. Az agávék nem hiányozhatnak egyetlen nagyobb gyűjteményből, botanikus kertből sem. Hazánkban is népszerű növények.

Agávé botanikája

Levelük színe zöld, kékes- vagy szürkészöld, a levélcsúcs (gyakran a levelek széle is) tövises. Levélrózsájuk átmérője a nagyobb példányoknál meghaladhatja a 3 métert. Ekkora növények elhelyezése problémát jelenthet a gyűjtőknek. Egy nagyméretű agávé szállításához (pl. telelőhelyre) 2-3 ember szükséges. A levélcsúcsokon található tövisek veszélyesek, sérülést okozhatnak, ezért a nagyobb példányok olyan helyre valók (üvegház), ahonnan nem szükséges elmozdítani és a tövisek sem veszélyeztetik testi épségünket. Az agávék lassan növekednek, ezért a méret éveken át nem okoz gondot. Vannak olyan fajok, amelyek kifejletten sem haladják meg az 1 métert, tehát megfelelő növényválasztással nem kell lemondanunk az agávék neveléséről.

A legtöbb agávé életében egyszer virágzik. Egyes fajok 8-10 éves korukban, mások 30-40 évesen. A bugavirágzat egy hosszú száron fejlődik, a szár magassága akár 8 méter is lehet. A növény minden energiáját a virágzat fejlesztésére fordítja és a termés érése után elpusztul. Az anyanövényen az évek folyamán sok sarj képződik, ezeket leválasztva szaporíthatjuk. Kertészetekből és gyűjtőktől magot is vásárolhatunk, a nagyméretű magok elvetése nem okoz gondot és jó arányban kelnek ki.

Agávé környezeti igényei

Az agávék napfény és melegigényes növények, legjobb helyük a kertben vagy napos teraszon van. A nagyobb növényeket állítsuk olyan helyre, ahol díszítő hatásuk leginkább érvényesül. Tavasztól őszig rendszeresen, de ne túl bőségesen öntözzük őket. A fiatal, vagy kis termetű növényeket lakásban, ablak közelében is tarthatjuk.
Élőhelyükön az agávék szélsőséges időjárási körülmények között élnek. Nappal elviselik a tűző napsütést, forróságot, éjszaka pedig akár a -8°C fokos fagyokat. Hazánkban ne próbálkozzunk a szabadban történő teleltetéssel. Növényeinket tartsuk télen hűvös, világos, fagymentes helyen. Ne öntözzük őket, csak az igényesebb agávé victoria-reginae-t, 1-2 alkalommal.

Az agávékat ültethetjük kaktuszföld, kevés agyag és folyami homok keverékébe. Nem szükséges, hogy a talaj tápanyagokban gazdag legyen, inkább a jó vízáteresztő képesség a fontosabb.

Forrás: http://kertlap.hu

Megjegyzés hozzáfűzése

Megszakítás