Balástya asztala augusztus 20-án Csongrád megye értékei között

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark augusztus 20-án a Szent István napi ünnepséget Minden, ami Csongrád megye! ? elnevezéssel rendezte meg. A megye 60 települése értékei bemutatásával készült, és így közösen emlékezett meg államalapító Szent István királyról, illetve az öt évvel ezelőtt elfogadott Alaptörvény kibocsátásáról. A főbejárattól az Árpád emlékműig vezető út mindkét oldalán a megyei települések látnivalóit, termékeit, finomságait csodálhatták meg a rendezvényre érkezők. Az asztalokat az adott településre jellemző módon díszítették, és így állt össze a nagy egész, milyen is ma Csongrád megye. Balástya asztalánál Virágh István, a Balástya Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke és Fodor Tamás művelődésszervező fogadta a látogatókat, majd az ünnepség után Ujvári László polgármester is csatlakozott hozzájuk, és együtt kínálták a kóstolót a paraszti kultúra hagyományos ételeiből és italaiból. Az értékek utcájában látogatást tett Szájer József európai parlamenti képviselő, B. Nagy László miniszteri biztos, Farkas Sándor országgyűlési képviselő, Juhász Tünde kormánymegbízott, Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke és Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatója. Az ötéves Alaptörvény tiszteletére palackozott borunkat Virágh István adta át Szájer Józsefnek. Községünk asztalánál többen megálltak és sok elismerést kaptunk a szép kiállításunkért.

Az Árpád Emlékműnél a 11.30 órától a színpadon egymást váltották a különböző megyei művészeti csoportok és előadók. A 14 órakor kezdődő ünnepi megemlékezés egyik leglátványosabb eleme volt a 700 postagalamb röptetése. A himnusz után dr. Szájer József, európai parlamenti képviselő, az Európai Néppárt jogalkotásért felelős alelnöke tartott beszédet, majd Farkas Sándor országgyűlési képviselő, valamint Juhász Tünde kormánymegbízott köszöntötte az ünnepség résztvevőit. Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke adta át a megyei közgyűlés elismeréseit. Elnöki dicséretet kapott Szöllősi Ferenc labdarúgó játékvezető, Gasztronómiai Díjban részesült a réteseiről híres mórahalmi Rózsa család, a Közoktatásáért Díjat Lukács Istvánné tanítónő, Szegvár Nagyközség alpolgármestere és Sádtné Papp Ibolya, a Ruzsai Hétszínvirág Óvoda és Bölcsőde intézményvezetője érdemelte ki. Egészségügyért Díjban részesült Mulati Árpád, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Régió Igazgatóságának irányító csoportvezetője és Tombácz Zsuzsanna megyei tiszti főorvos. Lajos Mihályné, a Szegvári Közös Önkormányzati Hivatal igazgatási főmunkatársa és Gárgyán István, Zákányszék jegyzője a Közigazgatásért Díjat vett át, az Alkotói díjat pedig Fekete Pál történelemtanár, Vastag István és a Mórahalmi Fúvószenekar, továbbá az Üllési Fonó Néptáncegyüttes kapta.

Az új kenyeret Kiss-Rigó László megyés püspök szentelte meg, azután Kertész Péter, a park igazgatója megszegte a kenyeret és szétosztotta a cipókkal együtt.

Az ünnepség után is számos élmény részesei lehetettek még a látogatók az emlékpark teljes területén, a skanzenben, a kézműves termékek vásárában, a látogatóközpontban a történelmi filmvetítésen, továbbá a Rotundában több kiállításon. A megyei települések értékeit kora estig nézhették meg a vendégek.

« A 93 »
Megszakítás