Szántóverseny Balástyán

Augusztus 27-én az idei szántóversenyen 34 traktoros és hat lovas ekés mérte össze tudását Böröcz Pál dóci út melletti földjén.

A reggeli zsíros kenyér és pálinka elfogyasztása után a szántóverseny résztvevőit Ujvári László polgármester köszöntötte, és dr. Soós Sándor, a Magyar Szántószövetség elnöke, versenybíró ismertette a versenyszántás szabályait. Továbbá felhívta a figyelmet, hogy sem a sekély, sem a mélyszántás után nem lesz szép a barázda, ezért 22-24 centi mélyen célszerű szántani. Ezután a sorszámok kihúzása következett, majd a nyitóbarázda készítéséhez felsorakoztak a traktorosok és a lovas ekék. A szép, napsütéses időben megkezdődött a szántás, amit a bírók több szempont szerint pontoztak. A verseny alatt készült az ebéd, ifj. Zákány Lajos segítőivel három bográcsban főzte a marhapörköltet. A legkisebbek pedálos traktorral szlalomozhattak. A pedálos traktorversenyen 11 gyermek vett részt 2-8 éves korig, és mindenki kapott egy emléklapot apróbb ajándékkal. Az ebéd után tombolahúzással Dékány Zsanett megnyerte a pedálos traktort a hozzá tartozó pótkocsival. Késő délután Varga Zoltán hirdette ki a szántóverseny eredményeit, és dr. Soós Sándor adta át a támogatók által felajánlott ajándékcsomagokat a díjazottaknak. A legfiatalabb versenyző, és egyben a IV. kategória győztese az ópusztaszeri 12 éves Varga Patrik volt. Ujvári László megköszönte a zsűri tagjainak és a szántóverseny szervezőinek a munkáját. A közös fotót követően folytatódott a baráti beszélgetés és Csányi Attila zenekarának muzsikájával késő estig tartott a rendezvény.

A Palotás István emlékversenyt a Balástya Községi Önkormányzat, Berta Tibor, Ördög János és Varga Zoltán szervezte.

A szántóverseny a szakmai szervező szemével

DSC01867 (Másolás)Varga Zoltán tizenöt éve vesz részt szántóversenyek szervezésében Balástyán, Dócon, Hódmezővásárhelyen, Kisteleken és Székkutason. Az a tapasztalata, hogy máshol ekkora népszerűsége nincs, és ilyen létszámmal kevés helyen vesznek részt a versenyeken, mint Balástyán, ahol minden évben egyre többen neveznek be.

„A szántóverseny egy baráti összejövetel, egymás megismerése, szakmai beszélgetések, találkozások más településekről idelátogató gazdákkal. Továbbá a mezőgazdaságban dolgozók összefogása, a munka kiértékelése, rövid pihenő az őszi és a nyári betakarítás között, mert ez az augusztusi időszak az, amikor egy kicsi lazítást engedhetnek meg maguknak a gazdák. Most például Székkutasról, Pusztaszabolcsról, Sándorfalváról, Ópusztaszerről is jöttek Balástyára versenyezni, és mi megyünk hozzájuk, ezenkívül Jászkisérre szintén. Megismerjük ezáltal a talajokat, mert mindenütt más a föld, mint a mi homokos talajunk. Abban az esetben jó és könnyű itt szántani, ha csapadékos az időjárás. A szárazabb időben nem olyan szép, szeletes a szántás, mint a kötött talajon. Minden talajfajtának megvan a maga varázsa, és hozzá a munkaeszköze, eketípusa. Az itteni szakmai tapasztalat egyébként hatással van a hétköznapi szántásra, mert általában nincsenek elhanyagolt záró barázdák az otthoni földeken sem. Egyenes barázdával zárják a szántást, és használnak szántás megmunkálót. Összességében a versenyen résztvevők igényesebbek a földjeiken végzett munkájuknál, bár ott néha sietni kell a szántás befejezésével, de azért igyekeznek, hogy szemet gyönyörködtető legyen.”

A szántóverseny eredményei

2 fejes eke: 1. Szöri Imre, 2. Nagy Zoltán, 3. Széll József, 3 fejes eke: 1. Gombos István, 2. Varga István, 3. Minda Ádám, 4-5 fejes eke: 1. Rózsa Róbert, 2. Bozsó Gábor, 3. Paragi Roland, Veterán traktor: 1. Jójárt Dávid, 2. Farkas László Imre, 3. Kovács János, Kerti traktor: 1. Varga Patrik (12 éves), 2. Bitó Pál, 3. Darabont János, Lovas eke: 1. Csorba Ferenc, 2. Vakulya Norbert, 3. Kondász Ferenc

A pedálos traktorverseny eredményei

  1. Gombos Pál, 2. Csuka Zsolt, 3. Kis Bianka

Köszönet

Köszönöm a XIII. Szántóverseny szervezésében és lebonyolításában résztvevők munkáját, valamint minden támogatónak a segítséget, hogy ebben az évben ismét sikeres rendezvényt tarthattunk. Külön köszönöm a szervező és előkészítő munkát Berta Tibornak, Ördög Jánosnak és Varga Zoltánnak, valamint Böröcz Pálnak a szántáshoz a földterület biztosítását.

Ujvári László

polgármester

« A 220 »

 

 

 

 

 

Megszakítás