Balástya község díszpolgárai 2016-ban

A Balástya Községi Önkormányzat 2009-ben alapította a „Balástya Község Díszpolgára” címet, azért hogy a település, a helyi közösség érdekében és szolgálatában érdemeket szerzett személyeket méltó elismerésben részesíthesse, és tevékenységüket a jelen és az utókor számára példaként állítsa.

Az elismeréseket szeptember 16-án a XVII. Balástyai Falunapok, Zöldség- és Virágfesztivál megnyitóján, az ünnepi képviselő-testületi ülésen adta át Ujvári László polgármester.

10Márkus Andrásné
a nyugdíjas klub vezetője
Balástya Község Díszpolgára

12Márkus Andrásné 1934. március 21-én született Szeged-Felsőközponton. Középiskolai tanulmányai mellett gyors- és gépírást tanult, majd ügyintézőként dolgozott a Balástya Községi Tanácsnál. Már fiatal korában is részt vett a település közösségi életében. 1964-1976 között Komlón élt, de amikor visszatért Balástyára folytatta a lakosságért végzett munkát számos civilszervezet tagjaként. A Rákóczi Termelőszövetkezet Nőbizottságának tagja, a Balástya Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület pénztárosa volt hosszú évekig és ma ez utóbbi szervezet tiszteletbeli vezetőségi tagja. A Magyar Vöröskereszt Csongrád megyei szervezetének aktivistájaként jelenleg is szervezi a véradásokat, a vöröskeresztes vásárokat, ahol a rászorulóknak ingyenesen osztanak ruhaadományokat. Az Őszi Alkony Nyugdíjas Klub életének fő szervezője, vezetője 1992-től, valamint feladatokat vállal a megyei és országos nyugdíjas szervezetekben. A klub tagjaival bekapcsolódnak a közösségi rendezvények műsorába a Tátika Népdalkörrel és a Piros Rózsa tánccsoporttal.

A közösség szolgálatában végzett munkája példaértékű.

Kitüntetései:

  1. ?Jó munkáért? kitüntető plakett Nyugdíjas klubok és Idősek ?Életet az éveknek? Országos Szövetségétől
  1. Vöröskeresztes munkáért kitüntetés ezüst fokozata a Magyar Vöröskereszt Országos Vezetőségétől
  1. „30 év a tűzoltói szolgálatban” oklevél
  2. A Balástya Község Önkéntes Tűzoltó Egyesületben végzett munkája elismeréseként plakett

Számos elismerő emléklap, díszoklevél a civilszervezetekben végzett eredményes munkájáért.

Virágh István
az önkéntes tűzoltó egyesület elnöke
Balástya Község Díszpolgára

13

Virágh István 1952. április 2-án Balástyán született. Középiskolai tanulmányai után a Volán 10. számú vállalatnál kezdett dolgozni és onnan vonult nyugdíjba. 1982 óta tagja a Balástya Község Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek, és 1997-2012-ig a civil szervezet parancsnoka, jelenleg elnöke. Rendkívül sokat fejlődött az egyesület a vezetése alatt. A lakosság értékeinek mentésén kívül ? amit saját szabad idejének feláldozásával végez ? nagy hangsúlyt fektet az utánpótlás nevelésére, a tárgyi eszközök gyarapítására. A civil szervezet országos elismerést érdemelt, „A 2013-as év önkéntes tűzoltó egyesülete” címet vette át az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatójától. Magyarország 430 önkéntes tűzoltó egyesülete közül kiemelkedő tevékenységgel példaképpé vált a Balástya Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Községünk lakossága érdekében szorgalmazta egy defirillátor készülék beszerzését, amelyet sikerült megvásárolni. Országos madármentő akciót kezdeményezett, madaraknak költőodút elnevezéssel, amellyel az országban a figyelem középpontjába kerülhetett a madárvédelem.

A helyi elnöki feladatai mellett a Csongrád Megyei Tűzoltó Szövetség alelnöke, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tűzmegelőzési Bizottságának és a Kistelek Járási Mentőcsoportnak tagja.

Az egyesületi munkán kívül Virágh István a községünkben található útszéli keresztekhez évente kerékpártúrát szervez, továbbá több eseményen főzési tudományát is kamatoztatja közösségünk érdekében, ahonnan sokszor tér haza elismeréssel vagy csak nagy mennyiségben főzött ízletes ételekkel szolgálja ki az önkormányzati rendezvényeket. Bármilyen közösségi ügyben segíti a hozzá fordulókat. Más településeken is részt vállal tűzoltásban, műszaki mentésben, viharkárok felszámolásában, árvízvédelemben.

Kitüntetései:

  1. „20 év a tűzoltói szolgálatban” érem
  2. Széchenyi Ödön Emlékplakett a tűzvédelemben kifejtett példamutató tevékenységéért
  1. „25 év a tűzoltói szolgálatban” érem
  2. 130 éves a Szegedi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság Emlékplakett
  3. A Balástya Község Önkéntes Tűzoltó Egyesületben végzett munkája elismeréseként plakett
  1. „30 év a tűzoltói szolgálatban” érem

Kiss István
(1939-1993)
művelődési ház igazgató
Balástya Község Posztumusz Díszpolgára

11

Kiss István 1939. április 2-án született Makón. Középiskolai tanulmányait szülővárosában végezte. A Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán népművelés szakon 1978-ban szerzett diplomát. A balástyai művelődési ház vezetője volt 1961. január 16-tól 1990. február 1-ig. Igazgatóként az elődök szelleméhez méltóan huszonkilenc évig szervezte magas színvonalon a falu közösségi- és kulturális életét, gyarapította a művelődési ház felszerelését, technikai eszközeinek számát, és eközben tervezte, szervezte az épület felújítási munkáit. Tevékenysége során élte virágkorát a művelődési ház. Munkája nagyon sokrétű volt. Nem pusztán művelődési ház igazgatóként dolgozott, hanem egy biztos pontja lett az embereknek, ha problémájuk adódott, ugyanakkor közösségi ügyekért is kiállt. A tehetségeket felismerte és ösztönözte kibontakozásukat. Különböző alkotó és befogadó közösségeket szervezett és vezetett. Az ifjúsági klubmozgalom apostola volt. A művelődési ház programjai és a rendezvények szervezésénél is törekedett a helyi igények kielégítésére. Ebben az időszakban számtalan klubforma, tanfolyam, előadás, bál, tánc- és zeneoktatás, színjátszó kör, tájszínház, műsoros est volt, és mozi működött. Munkájáról 1975 és 1983 között önfelmérést végzett, amit a Népművelési Intézet könyvként jelentetett meg 1984-ben. Községünk életét fotókkal és események filmfelvételével örökítette meg. Sokszínű munkájával nyugdíjazásáig főállásban és munkaidején túl is szolgálta Balástya lakosságát. Szellemisége tovább él mindazok által, akik a tevékenysége idején kapcsolódtak az általa szervezett közösségekhez.

A ?Közösség szolgálatában ? In memorian Kiss István 1939-1993? című kötet munkásságát mutatja be, a Balástyai Képek című album fényképválogatás fotóiból.

Dr. Buglya Sándor filmrendező 2011-ben portréfilmet készített róla ?Népművelő felvevőgéppel? címmel.

Kitüntetései:

  1. „A Szocialista Kultúráért” kitüntetés
  2. Ifjúsági Díj
  3. Kiváló Népművelő Díj
  4. Posztumusz a Magyar Kultúra Lovagja ?A magyar kultúra érdekében kifejtett életművéért.”

Számos nagydíj és más díjak amatőrfilmes alkotásaiért, valamint elismerések több területen végzett eredményes munkájáért.

« A 12 »

 

 

 

 

 

 

Megszakítás