A hideg időben figyeljünk magunkra, embertársainkra és házi kedvenceinkre, jószágainkra!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban az elmúlt évekhez képest szokatlanul hideg idő várható térségünkben. A hidegfront mögött szibériai eredetű hideg levegő érkezik, melynek hatására a hajnali hőmérsékletek a hóval borított területeken akár a mínusz 20 fokot is meghaladhatják, és nappal sem várható fagypont feletti hőmérséklet. Az erős, időnként viharos szél miatt ráadásul még ennél is hidegebbnek érezhetjük az időt.

Megfelelő felkészüléssel ügyeljünk magunk és családtagjaink ? elsősorban a kisgyermekek és az idősebbek ? védelmére! Öltözzünk rétegesen, viseljünk sálat, sapkát és kesztyűt, és ha nem feltétlenül szükséges, ne tartózkodjunk túl sokat a szabadban! A nagy hidegben szükség esetén több helyre is betérhetünk megyénkben. A csongrád megyében átmeneti melegedésre igénybe vehető helyek listáját itt tekintheti meg.

Figyeljünk embertársainkra! Ilyen hidegben és szélben az emberi test rendkívül gyorsan kihűlhet. Amennyiben az utcán fekvő vagy akár csak egy padon ülő, de betegnek tűnő embert látunk, ne menjünk el mellette, szóljunk hozzá, és ha nem – vagy nem megfelelően – reagál, legalább értesítsük a Mentőket! Lehetőség szerint látogassuk meg szerényebb körülmények között élő rokonainkat, ismerőseinket! Egy kis odafigyeléssel tragédiákat előzhetünk meg.

Gondoljunk haszonállatainkra és házi kedvenceinkre is! A nem lakásban tartott állatokat is megviseli a hideg! A kutyaház bejáratára függesztett ócska szőnyeg, vagy az ólak hasonló szigetelése nagy segítség a jószágoknak. Télen is fontos, hogy az állatok megfelelő mennyiségű ivóvízhez jussanak! Önmagában kevés, ha biztosítjuk a vizet, hiszen az rövid időn belül megfagyhat, ezért naponta többször ellenőrizzük!

A hideg, szeles időnek egyébként pozitív hatásai is vannak: a légszennyezettség, a különböző kórokozók, élősködők, rágcsálók száma drasztikusan csökken.

Az igazán hideg idő az előrejelzések szerint a jövő hét elejéig tart, azt követően ismét a megszokott hőmérsékletekkel találkozhatunk.

Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2017. január 05.

Megszakítás