Balástyai katonák is vannak katonák a gulágon adatbázisban

Az interneten is kutatható a szovjet hadifogolytáborokban meghaltak adatbázisa. “Elhurcolva, távol a hazától” címmel a Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HIM) indított 66 281 soros adatbázist a www.katonakagulagon.hu oldalon, amely a Gulág emlékév záró rendezvénye, február 25-e óta elérhető.

A múzeum közleményében azt írta: ez a nagyközönség számára szabadon hozzáférhető weblap és keresőprogram egyénenként ismerteti a második világháború szovjet hadifogolytáboraiban meghalt magyar hadifoglyok és internáltak nagy részének személyére és fogva tartására vonatkozó adatokat.

A www.katonakagulagon.hu honlapon lévő adatbázisban részletesen kereshetőek a szovjet hadifogolytáborokban meghalt magyar katonák adatai születési időponttal, rendfokozattal, alakulattal, a fogságba esés, a fogság, a halál és a temetés helyével és időpontjával.

A háború végi összeomlást követő fogság válogatás nélkül érte el a magyar állampolgárokat: tábornokokat, ezredeseket éppúgy, mint hadnagyokat, tartalékos zászlósokat, vagy őrmestereket és honvédeket. A katona csakúgy áldozat lehetett, mint a csendőr, rendőr, pénzügyőr, vagy éppen a vasutas. Nem volt irgalom a még gyerekkorú leventéknek sem. Nem csak a fegyveres és polgári egyenruházott testületek tagjai kerülhettek marhavagonba, de tízezrével hurcolták el a civileket is, akik közül a svábok mindenképpen számíthattak a „málenkij robotra”, és a nők sem gondolhatták, hogy csak a férfiakat hurcolják el a messzi ismeretlenbe. A mintegy 600.000 szovjet fogságba vetett honfitársunk közül közel 200.000 nem tért haza, közöttük balástyaiak is voltak.