Burgonya gyomirtási bemutató az önkormányzat földjén

Balástyán, az Állatsimogató melletti önkormányzati burgonyaföldön tizenhat kisparcellában mutatták be a különböző gyomirtó szerek hatását a gyakorlatban, amelyhez a vegyszereket kilenc gyártó cég biztosította. A kísérleti parcellák gyomirtásánál a fő cél a parlagfű elleni védekezés volt.

Vincze Mihály növényvédő szakmérnök, önkormányzati képviselő szemléltette, milyen termés várható az önkormányzati burgonyaföldön, míg a gyomirtó szerek kombinációját és hatását Kiss Ernő gyombiológus, herbológus mutatta be, aki a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Csongrád megyei szervezetének elnöke, és 40 éve foglalkozik a parlagfű irtásával, gyomirtó szerek felhasználásával. A kamara programjában minden évben szerepelnek ilyen bemutatók, rendezvények, és az idén a balástyai az egyik, ahová csaknem ötven szakember, szaktanácsadók, termelők jöttek el megnézni a kísérlet eredményét. A Vadásztanya vendéglőben folytatódó szakmai napon öt cég területi képviselője mondta el és vetített képeken mutatta be, hogy a bemutatón látott szerek felhasználásának másutt milyen eredményei vannak. Ujvári László polgármester is részt vett az eseményen, és beszámolt az önkormányzat Startmunka Mintaprogram keretében folytatott gazdálkodásáról.

Kiss Ernő a rendezvény végén mindenkinek átadott egy kisebb kiszerelésű, parlagfűre ható gyomirtót, és elmondta, a parlagfű-mentesítés megoldását továbbra is keresni kell a gazdálkodóknak, termelőnek, földtulajdonosoknak. Hangsúlyozta, fontos kikérni a szaktanácsadók véleményét, mert vannak minden kultúrához és mezőgazdaságilag nem művelt területekhez is használható, parlagfűre ható gyomirtó szerek.