Látványos programok a Falunapokon

Gazdag programokkal várta a lakosságot és a vendégeket a XVIII. Balástyai Falunapok, Zöldség- és Virágfesztivál, valamint a községünkben megtartott Csongrád Megyei Polgárőr Nap.

Szeptember 15-én, pénteken a Falunapok programja a Fesztiválfutás után a Leon Cavallo Lovasklub János vitéz című előadásával folytatódott. Minden évben újabb koreográfiával mutatkoznak be a klubhoz tartozó lovasok Ferenczi Richárdnak és Ferencziné Kinyó Karolinának köszönhetően. A kiállítás helyszínén tartott ünnepi megnyitó után a rendezvénytéren Kökény Attila és a Jó Laci Betyár szórakoztatta a nagyszámú közönséget.

Szombaton reggel a főzőversenyhez készültek a települések polgárőrcsoportjainak csapatai és a balástyai baráti társaságok. A színpadon a Csongrád Megyei Polgárőrnap megnyitójával kezdődött a program. A Magyar Honvédség katonai toborzó sátrában fegyverbemutatóval várták az érdeklődőket. A Vadásztanya vendéglő előtt a balástyai Technikai Járművek Baráti Körének veteránjárműveit és rallys autókat láthattunk, este pedig még ?gumiégetős? bemutatót is tartottak.

A rendezvénytéren előbb a Balástya Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai műszaki mentést mutattak be. A szimuláció arról szólt, hogyan végzik a dolgukat egy diszkóbaleset után. Az összeroncsolódott autóból feszítő-vágó készülékkel és roncsvágóval mentették ki a sérülteket eljátszókat, azután az Országos Mentőszolgálat kisteleki munkatársainak adták át őket. Önkéntes tűzoltóink bemutatták azt is, hogy egy gépjárműtüzet korszerű eszközeikkel milyen módon oltanak el. Először impulzus vízköd oltóval, majd impulzus haboltóval kezdték megfékezni a lángokat, és végül vízsugárral hűtötték a járművet. A bemutatókat Galiba Gábor őrnagy, a Szeged Városi Hivatásos Tűzoltóság parancsnoka mikrofonnal kommentálta.

A következő bemutatót a rendőrség tartotta. Szituációs gyakorlataikban drogkereső kutyával autóban elrejtett kábítószert kerestek, azután autókkal körözött személy elfogását, és menekülő bűnöző elfogását mutatták be szolgálati kutyával, valamint fegyveres bűnöző elfogását szolgálati kutyával.

A színpadon közben többféle produkciót nézhettek a rendezvény látogatói. Délelőtt a Kiss Ferenc Vadászkürt Együttes és a Csengelei Ifjúsági Mazsorettcsoport lépett fel, délután a baksi polgárőr duó zenélt, később a Bábabokra Néptáncegyüttes balástyai általános iskolásainak néptáncbemutatójára gyűlt össze a közönség, és Juhász Andrásné énekszólóval, az Őszi Alkony Nyugdíjas Klub Tátika Népdalköre népdalcsokorral lépett színpadra. A FREYA Mozgásstúdió és Rekreációs Egyesület hastáncos műsora után a Shinbo Aikido bemutatója következett, majd az Aranygyapjú Társulat Rúzsa Sándor, az alföldi betyár című interaktív zenés-bábos előadásán derültek a nézők. A Leon Cavallo Lovasklub ismét bemutatta a nagyszámú érdeklődőnek a János vitéz című produkcióját.

Ezután következett a főzőverseny eredményhirdetése. Juhász Jenő alpolgármester színpadra szólította a legjobb szakácsokat. A zsűri döntése alapján a pörkölt kategóriában birkapörköltekkel 1. helyezést Szemerédi István, 2. helyezést a gajgonyai gazdálkodók csapata, 3. helyezést a Balástya Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület csapata ért el. Egyéb kategóriában első lett Macsek Richárd sültoldalassal, második helyre kerültek a szeri polgárőrök görög tarja ételükkel, harmadik lett Góg István vaddisznósülttel. Különdíjat kapott Dékány Levente zöldséges csirkeraguval. A Falunapok kiállításán tartott kamrabemutatóra hozott lekvárok versenyében 34 féle lekvárt kóstolt meg a zsűri. Első lett Dékányné Török Katalin eper lekvárja, második Halászné Ács Éva birs lekvárja, harmadik Virágh Istvánné vaníliás sárgabarack lekvárja, a különdíjat pedig Palotásné Boczka Krisztina mézes szilva-alma lekvárja nyerte.

Ezután Batiz István, a Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség elnöke átadta a polgárőrök kötélhúzó versenye legjobbjainak a díjakat.

A színpadi műsorok idején a fogatosok felvonultak a belterületi utcákban. A több mint harminc fogatot és a néhány lovast Kiss Józsefék házánál frissítő italokkal várták. A végállomás a Zrínyi utcai lovaspálya mellett volt, ahol Ujvári László polgármester emléklapot és a Falunapokra palackozott egy-egy üveg bort adott át a résztvevőknek.

Késő délután a rendezvénytéren a hódmezővásárhelyi 5. Bocskai István Lövészdandár Zenekara szórakoztatta a közönséget.

Péter Szabó Szilvia nagy tömeget vonzó koncertje után a színpadon tombolasorsolás következett, amelyhez helyi vállalkozók ajánlották fel a díjakat. A Vadásztanya vendéglő előtti parkolóban négy autóval rally bemutatót tartottak és egy gokart rótta a köröket. A sátorban Csányi Attila zenekarával hajnali két óráig tartott a mulatság.

Fotók: Gömöriné Kordás Gabriella, Illin Klára, ifj. Tari József

Megszakítás