Felhívás! Veszettség elleni védekezés Balástyán szeptember 30-tól október 5-ig!

 

 1. A veszettség gyógyíthatatlan, embernél, állatnál egyaránt halálos kimenetelű betegség.
 2. A betegség legfőbb terjesztője a róka.
 3. A védekezés leghatékonyabb, legkorszerűbb módszerét, a rókák veszettség elleni vakcinázását Európában évek óta sikerrel alkalmazzák. 1992 októberében hazánkban is megkezdődött a rókák vakcinázása. Első alkalommal a nyugati határövezetben, az osztrák határtól számított kb. 25-30 kilométeres sávban kihelyezésre a csalétek-vakcina.
 4. A vakcinát tartalmazó fólia kapszulát az ember számára bűzös, de a rókák által kedvelt ízű és szagú csalétekbe rejtik, amely kb. 4.0 cm átmérőjű, 1,5 cm magas szürkésbarna színű. A róka miközben megeszi a csalétket, szétrágja a kapszulát is, így a vakcina bejut a szervezetébe.
 5. A csalétek kihelyezése kis magasságból repülőgépről történik.
 6. A csalétekbe helyezett vakcina emberre, állatra ártalmatlan, veszélyt nem jelent. A kihelyezett csalétekhez ennek ellenére nem szabad hozzányúlni! Semmi esetre sem szabad felvágni vagy széttörni, mert a vakcina vírus a bőrbe, szájba, szembe, orrba, sebbe kerülhet. Amennyiben mégis megtörténik, az alábbi biztonsági előírásokat kell alkalmazni:
  a) Ha a vakcina ép bőrfelületre kerül, elegendő jódtartalmú fertőtlenítőszerrel vagy 70%-os alkohollal vagy ezek hiányában bő, szappanos vízzel lemosni. Mindkettő beszerezhető a gyógyszertárakban. A jódtartalmú fertőtlenítő szer használata során keletkezett barnás folt szappanos lemosással eltávolítható. Ilyen jellegű érintkezés esetén védőoltásra nincs szükség.   
  b) H az oltóanyag friss sebbe vagy nyálkahártyára kerül, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni!
 7. A helyi vakcinázási kampány megkezdésétől számított huszonegy napig az ebeket megkötve vagy zárva kell tartani (EBZÁRLAT), és csak pórázon szabad közterületre vinni. A jelzett időszak alatt a kezelt területen TILOS A LEGELTETÉS! Ezek a korlátozó intézkedések elsősorban a vakcinázás hatékonyságát segítik azzal, hogy a kóborló ebek vagy legelő állatok ne vehessék fel a rókák számára kihelyezett csalétkeket.
 8. Aki a vakcinázott területen elhullott vadon élő vagy háziállatot talál, a tetemet hagyja érintetlenül, és haladéktalanul ÉRTESÍTSE A LEGKÖZELEBBI ÁLLATORVOST VAGY VADÁSZTÁRSASÁGOT!
 9. Kérjük, a fentiekről gyermekét is tájékoztassa!
 10. További felvilágosítással az Önök környezetében élő állatorvosok és orvosok szolgálnak.

 

A HELYI VAKCINÁZÁSI KAMPÁNY IDŐTARTAMA: 2017. SZEPTEMBER 30-OKTÓBER 5. KÖZÖTT LESZ.

 

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal