A Kisteleki Rendőrkapitányság illetékességi területén történt események

 Több családi házból lopott használati tárgyakat, műszaki cikkeket és készpénzt egy helybéli férfi Bakson. A kisteleki rendőrök a feltételezett elkövetőt őrizetbe vették.

A gyanúsított szeptember 1-je és 28-a között két családi házból bútorokat, televíziót, tabletet és mobiltelefont tulajdonított el. A feltételezett elkövető egy harmadik baksi ingatlanba is bejutott november 3-án délelőtt, ahonnan készpénzt vitt el.
A kisteleki rendőrök rövid időn belül azonosították, majd elfogták a lopás bűntettének elkövetésével megalapozottan gyanúsítható 30 éves férfit. Őt a nyomozók őrizetbe vették, majd az illetékes ügyészség házi őrizetét rendelte el.

Több mint 200 tanya és két cég telephelye maradt áram nélkül, miután egy csengelei férfi saját erdejében fát vágott és egy akác rádőlt a villanyvezetékekre, a favágó ellen büntetőeljárás indult. A csengelei önkéntes tűzoltók november 7-én 10 óra körül jelezték a körzeti megbízottnak, hogy a település külterületén ismeretlen személy egy tíz méter magas fát vágott ki. Az akác ágai 200 méteres szakaszon megrongálták az elektromos vezetékeket, melyek a közútra estek, majd az út melletti avaron tüzet okoztak. A környékben mintegy 200 tanya és két cég telephelye maradt áram nélkül. A rendőrség megállapította, hogy a favágó az erdő tulajdonosa volt. A férfit a rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki, melynek során elismerte a bűncselekmény elkövetését. A Kisteleki Rendőrkapitányság a helybeli lakos ellen közúti közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény vétsége és közérdekű üzem működésének megzavarása vétsége elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást.
Az áramszolgáltató a vezetékrendszert néhány órán belül helyreállította.

Vádemelést javasol a Kisteleki Rendőrkapitányság annak a fiatalkorú ópusztaszeri lakosnak az ügyében, aki megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2017. május 19-én, Ópusztaszer belterületén található buszmegállóban egy másik ópusztaszeri lakos  kerékpártárolóhoz lezárt kerékpárjának első kerekét széttaposta, eltörte, a gumiköpenyeit pedig valamilyen éles eszközzel kivágta. A fiatalkorú személy agresszív, közösségellenes magatartása alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást, riadalmat keltsen, ezért a Kisteleki Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya garázdaság vétség megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást. A Bűnügyi Osztály az ügyben folytatott nyomozást a napokban befejezte, az ügy iratait vádemelési javaslattal a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészségnek küldte meg. 

Az elmúlt napokban két ittas járművezetővel szemben intézkedtek a rendőrök a Kisteleki Rendőrkapitányság illetékességi területén.  Először 2017. november 4-én a reggeli órákban állítottak meg a rendőrök egy személygépkocsit Kistelek külterületén, mert lakott területen kívül nem volt a jogszabályban foglaltaknak megfelelően kivilágítva. A jármű vezetőjével szemben alkalmazott alkoholteszter pozitív értéket mutatott, ezért a jármű vezetőjét további mintavétel céljából a Kisteleki Rendőrkapitányságra előállították. A mért értékre tekintettel ellene járművezetés ittas állapotban vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás. A gépkocsiban utazott annak üzemben tartója is, aki ellen szintén büntetőeljárás indult járművezetés tiltott átengedése miatt.

Ezt követően 2017. november 5-én a kora délutáni órákban Balástya külterületén igazoltattak egy szegedi járművezetőt, aki ellen szintén járművezetés ittas állapotban vétség megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

Az elmúlt napokban is végzett fokozott közúti ellenőrzést a Kisteleki Rendőrkapitányság, amelynek célja az ittas vezetők szankcionálása, hiszen a baleseti statisztikák élén még mindig az ittas járművezetés szerepel. Négy óra alatt 281 gépjárművezetőnél végeztek a rendőrök alkoholszondás ellenőrzést, amelynek során egy pozitív fújás keletkezett. Az alkalmazott módszerrel egy-egy ittasság ellenőrzés mindössze néhány másodpercet vesz igénybe, s negatív eredmény után a gépkocsivezető késedelem nélkül folytathatja az útját. Hasonló ellenőrzésekre heti rendszerességgel számíthatnak a gépjárművezetők a Kisteleki Rendőrkapitányság illetékességi területén. A fokozott ellenőrzések a passzív biztonsági rendszerek használatára is kiterjednek!

 

Kistelek, 2017. november 9.

                                                                                               Joó Enikő címzetes rendőr őrnagy

                                                                                              igazgatásrendészeti alosztályvezető