Juniálissal ünnepelték a nemzeti összetartozást a Kinizsi Parkban

 

Csaknem ezren énekelték összekapaszkodva a Nélküled című számot

Sepsiszentgyörgyről, a vajdasági Kispiacról és Tiszakálmánfalváról is érkeztek vendégek, de a Dévai Szent Ferenc Alapítvány csapata jóvoltából jelképesen 83 erdélyi település képviseltette magát Fábiánsebestyénben, a Tisza menti települések egész napos, vidám versengésén. Idén már a versenyben is részt vett  a Békés megyei Mezőhegyes csapata. Megható jelenettel kezdődött az idei program, ugyanis a 22 település és határon túlról érkezett vendégeik összefont karokkal, együtt énekelték a nemzeti összetartozásról szóló, Nélküled című dalt a verseny előtt. A hatodik juniálist a baksiak nyerték, második lett Csanytelek, a harmadik helyezést pedig Árpádhalom csapata szerezte meg. (Balástya csapata a 12. helyre került.)

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium államtitkára, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte a települések csapatait, akik látványos bevonulással örvendeztették meg egymást és az érdeklődőket. A honatya Magyarország Alaptörvényéből idézve emlékeztetett, hogy a határon túli magyarokért érzett felelősségvállalást a 2010-ben alakult Orbán kormány iktatta törvénybe. Kakas Béla, a megyei közgyűlés elnöke azt a közösségteremtő munkát méltatta, amelynek köszönhetően a versenyző települések polgármesterei barátokként tekintenek egymásra, ami a mai közéletben ritkaságnak számít.

A nyitóünnepség végén, szép igazolást adtak az összetartozásukról a jelenlévők: többszörös körívben egymásba kapaszkodva énekelték el közösen az Ismerős Arcok együttes  népszerű, Nélküled című szerzeményét.

Ezt követően indult a csapatok szokásos versengése. A Riska pálya, az óriás csocsó, a vizes biciklizés vagy a kvízjáték már ismerős volt a hatodik alkalommal indulóknak, de a szervezők gondoskodtak új fordulókról is. Ilyen próbatétel volt például a csúszóteke amely az ügyességet- illetve a ?Lökd meg a kecskét!? amely a fizikai erőt tesztelte. Valóságos gasztronómiai csodák kerültek a települések főzőtudományát és speciális ízeit bemutató asztalokra a főzőverseny végén, és a szokásos kulturális műsorok sem maradhattak el a délután folyamán.

A 12 versenyszám összesített pontszámai után rajzolódott ki az egész napos küzdelem eredménye. Árpádhalom lett a harmadik, 480 ponttal. A második helyen Csanytelek csapata végzett, 495 ponttal a Kinizsi Vándorserleget ezúttal is Baks viheti haza, mert az összetett versenyt 515 ponttal megnyerte.

A vetélkedő történetében egyszer már előfordult, hogy Tömörkény csapata három egymást követő évben győztes volt, így a vándorserleget örökre megkapták. Ha jövőre ismét Baks nyerné a Kinizsi Juniálist, ők is elbirtokolhatják a serleget.

Fábiánsebestyén, 2018. június 2. 

Varga Márta, Csongrád Megyei Sajtószolgálat

Fotó: Túri Kis Árpád és Balástya csapata

A közös éneklés innen letölthető:

 

http://senior.csongrad.hu/VID_20180602_102314.mp4

 

 

 

Megszakítás