Rendőrségi felhívás!

A Kisteleki Rendőrkapitányság felhívja a lakosság figyelmét a téli időjárás veszélyeire, a fagyhalál és kihűléses esetek megelőzésére, továbbá a tűzifával csalók és trükkös tolvajok, házalók veszélyeire!

A téli időjárás beköszöntével fokozott figyelmet kell fordítani az egyedül élő, idős embereket és a közterületeken élő hajléktalan személyeket fenyegető veszélyhelyzetek, a kihűléses esetek megelőzésére. A rendőrség tevékenysége során kapcsolatot tart a hajléktalan szállókkal, a polgárőrökkel, akik személyismeretüket felhasználva figyelmet fordítanak az egyedül élő idősekre, illetve a hajléktalanokra, hiszen ők azok, akik leginkább ki vannak téve a kihűlés veszélyének.

A rendőrség az alábbiakat tanácsolja ebben a témakörben

Az elkövetkező napokban többször látogassák meg közeli és távoli hozzátartozóikat, szomszédaikat, ismerőseiket! Lehet, hogy segítségre szorulnak.

Ellenőrizzék, hogy Önök és segítségre szoruló családtagjaik rendelkeznek-e megfelelő mennyiségű tüzelővel!

Idős vagy nehezen mozgó hozzátartozóiknál segítsenek a lakás vagy ház befűtésében!

Jelezzék azt is, ha hozzátartozójukkal, ismerősükkel váratlanul, minden különösebb indok nélkül megszakad a kapcsolatuk, továbbá ha szomszédjuknál nem tapasztalnak fűtésre utaló jelet vagy életvitelszerű mozgást!

Amennyiben utcán találkoznak láthatóan segítségre szoruló, a kihűlés által fenyegetett hajléktalan személyekkel, hívjanak hozzá segítséget a segélyhívó számon keresztül!

FIGYELEM!

Továbbra is aktívak a tűzifával csalók és a trükkös tolvajok. A rendőrség kéri, hogy fokozott figyelemmel járjanak el!

Már a megrendeléskor tisztázza, hogy kuglizott, hasogatott fát, vagy méterfát akar venni, továbbá fontos rögzíteni a mennyiségi mértékegységet (m3, erdei m3, ömlesztett m3) is!

Figyeljen oda a megrendelt és leszállított fa mennyiségének és minőségének egyezőségére! Amennyiben nem a megrendelt mennyiséget és minőséget akarják Önre ?rásózni?, ne vegye át! Csak akkor fizessen, ha ezekről meggyőződött

A nagyon olcsó fa ébresszen Önben gyanakvást, mivel nagy valószínűséggel bűncselekményből származik! Lopott fa vásárlása esetén orgazdaságot követ el, továbbá a fát a rendőrség lefoglalja.

A legfontosabb tanácsunk, hogy SOHA ne engedjen idegeneket a lakásába, udvarába! A lakásajtókat, kertkapukat tartsa zárva a nappali órákban is!

Éljen ?egészséges? bizalmatlansággal, gyanakvással az Önt felkereső idegen személyekkel kapcsolatban!

A megtakarított pénzét lehetőség szerint tartsa bankban! A mennyiben mégis tart otthon nagyobb összeget, idegenek előtt ne vegye elő!

Családtagjai helyett ne fizessen ki tartozást, ne vegyen át nekik hozott pénzt, csak akkor, ha ezt előre megbeszélték! Egyéb esetben kérje meg az idegen személyt, hogy jöjjön vissza később, amikor hozzátartozói otthon tartózkodnak!

Óvakodjon a házaló árusoktól, a rosszullétre, betegségre hivatkozó idegenektől!

Központi segélyhívó szám: 112

Sejben Győző rendőr százados,
közrendvédelmi alosztályvezető helyettes

Megszakítás