Villanyautók töltőállomása az M5-ös déli szakaszán Balástyánál

December 18-án délelőtt az Nemzeti Közművek (NKM) Mobiliti szakemberei beüzemelték az M5-ös autópálya déli szakaszának első elektromos autó villámtöltőjét. A balástyai Family Hotel parkolójában, az autópálya lehajtótól látótávolságra elhelyezett Efacec márkájú villámtöltő egy 50 kW-os CHAdeMO és szintén 50 kW-os CCS karral (egyszerre természetesen csak egy működhet a kettő közül), illetve egy 43 kW-os Type 2-es karral várja a villanyautósokat. A villámtöltő mellett egy 2×22 kW-os Ensto gyorstöltő szolgál biztonsági tartalékként. A töltők használata egyelőre ingyenes, a foglaltságuk pedig holnaptól elérhető lesz a TöltőPont applikációban.

Az Mobilitinek ez már a harmadik villámtöltő helyszíne, melyek közül kettő közvetlenül olyan autópályaszakasz mellett található, ahol korábban kínkeserves volt a villanyautós közlekedés. A szolgáltató minden eddig telepített villámtöltő mellett biztosít 22 kW-os váltakozó áramú (AC) töltést, ami nem csak akkor jöhet jól, ha a villámtöltővel műszaki gondok adódnak, de akkor is segítség lehet, ha a nagy teljesítményű készülék épp foglalt, és csak egy kis rátöltésre van szükség a biztos célba éréshez. A Family Hotelben a mosdó mellett a konyha is éjjel-nappal az utazók rendelkezésére áll, ahol frissen készített ételekkel várják az autósokat.

Bár két töltő (Sormás és Balástya) még nem biztosítja az ország átjárhatóságát, de az elhelyezkedésük, a helyszínen elérhető alapvető szolgáltatások és infrastruktúra azt mutatja, hogy végre akad Magyarországon olyan szolgáltató, amely megértette, hogy a villámtöltőket nem a belvárosokba, hanem autópályák közelébe kell telepíteni lehetőleg olyan helyszínekre, ahol az átutazók az alapvető szükségleteiket ki tudják elégíteni. Információink szerint az Mobilitinél már tucatnyi hasonló helyszín van előkészítés alatt, amelyekkel több fontos útszakaszon is biztosítható lesz a kényelmes villanyautós közlekedés.

Forrás:

https://villanyautosok.hu/2018/12/18/villamtolto-az-m5-os-deli-szakaszan-balastyanal/

Megszakítás