A levegő minősége és a fűtési szabályok betartása összefügg

A légszennyezettség az egyik legjelentősebb egészségügyi kockázati tényező. Az Egészségügyi Világszervezet szerint 8 halálesetből 1-et a légszennyezés okoz, ezért a levegőminőség javítása, a szennyezőanyagok kibocsátásának csökkentése mindannyiunk közös érdeke. Bár a jelenlegi fűtési szezonban, 2018. november 1-től 2019. január 22-ig terjedő időszakban Szegeden a PM10 légszennyező anyag koncentrációja nem haladta meg sem a tájékoztatási (75 ?g/m3), sem a riasztási (100 ?g/m3) küszöbértéket, fontos felhívni a lakosság és a vállalkozások figyelmét arra, hogy helytelen fűtési szokásaikkal nagymértékben hozzájárulnak a légszennyezettséghez.

Szeged levegőminősége jelenleg jó. Az elmúlt években elkészített országos légszennyező anyag leltárok adataiból azonban kiderült, hogy napjainkban a kisméretű szállópor kibocsátásához a legnagyobb mértékben a lakossági fűtés járul hozzá (közel 70 %-kal), ezért nem mindegy, hogy mivel és hogyan fűtünk.

A hulladékok elégetésére a háztartási tüzelőberendezések alkalmatlanok. Nem megfelelő anyagok égetése során keletkező légszennyező-anyagok közvetlenül és hosszabb távon közvetve, komolyan veszélyeztetik az emberi egészséget, ezért a hulladékok nyílt téri vagy háztartási tüzelőberendezésben történő égetése több mint 15 éve jogszabályilag tilos.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi hatáskörében eljárva és azon kívül is törekszik arra, hogy a megye levegőminősége nagymértékben javuljon.

Az elmúlt évben a Szegedi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztálya a levegővédelem érdekében 67 helyszíni ellenőrzést folytatott le az illetékességi területén üzemelő vállalkozásoknál. A 2017-ben ellenőrzött bútorlap feldolgozással foglalkozó vállalkozások utóellenőrzését is elvégeztük. A jogsértőket a hatóság figyelmeztette, illetve egy esetben levegőtisztaság-védelmi bírsággal sújtotta a ?visszaeső? hulladékégető vállalkozást.

A háztartási tüzelőberendezések hatósági ellenőrzése nehezebb, mert a bejelentések zöme nem jelöl meg pontos helyszínt a zavaró füst vagy szúrós szag forrásaként. Az elmúlt évben Szeged Járás területén 19 helyszínt érintően érkezett bejelentés, ebből 7 esetben nyílttéri égetés miatt. 22 alkalommal történt helyszíni hatósági ellenőrzés.

Az ellenőrzések tapasztalatai alapján megállapítható, hogy sokan nem ismerik a háztartási tüzelés szabályait, illetve a hulladék elégetésének káros következményeit. Ezért kollégáink részletes tájékoztatást adtak az ellenőrzött ügyfeleknek a levegővédelmi szabályokról valamint arról, hogy a hatósági utóellenőrzés is bejelentés nélkül történik és újabb jogszabálysértő tevékenység esetén 300.000,- Ft-ig terjedő levegővédelmi bírság szabható ki.

2018-ban a lakosságot érintően levegővédelmi bírságot a Szegedi Járás területén nem szabott ki a hatóság.

Ezzel párhuzamosan tovább népszerűsítjük a ?Fűts okosan! A tisztább levegőért? kampányt, amelynek célja ráirányítani a figyelmet a levegőtisztaság-védelem fontosságára, és annak hangsúlyozása, hogy az egészséges környezethez a fűtési szabályok betartásával nagymértékben hozzájárulhat a lakosság.

http://www.futsokosankampany.hu/mit-ne-egessunk#tartalom

A fotó forrása: www.futsokosankampany.hu

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata

Megszakítás